Sutra 12. avgusta 2018 oko 22h imacete priliku da gledate kisu Meteora. Kisa Perseida je jedan od najlepsih prizora na nebu koje mi golim oko mozemo videti sa Zemlje.
 
Svake godine sredinom avgusta taj velicanstveni dogadjaj nam ulepsa tu letnju noc. Ove godine ce se to odigrati u noci izmedju nedelje i ponedeljka.
 
Da li ste nekada do sada uzivali u takvom prizoru?…Ja jesam 😉 i stvarno je carobno.
 
Najvaznije je da odete sto dalje od gradskih osvetljenja. Jer svetlo u gradu ce vam otezati vidljivost. Yagadjenost gradova takodje otezava. Pronadjite neko mirno mesto odakle lepo vidite zvezdano nebo. Najbolje na nekom uzvisenju, u prirodi gde stvarno ce vam zvezde padati kao na dlan. Ja obicno odem u neku bastu u restoranu na Avali, Kosmaju ili Bukulji.
 
Ovaj spektakl se desava u periodu od 14. jula pa sve do 24. avgusta ali, najveci protok je od 16h u nedelju do 4 ujutru u ponedeljak. Kisa Perseida moze da dostigne i do 100 meteora na sat. Predpostavlja se da ce sutra uvece oko 22h meteori imati duze repove. Meteori i meteoriti velikom brzinom ulecu u Zemljinu atmosferu i trenjem u vazduhu se zagrevaju. Postaju svetli i izgore. Uglavnom ne stignu do Zemlje. Srecom, samo mali broj meteorita padne na zemlju, to je ustvari komadic neke planete ili komete koja je eksplodirala u svemiru.
Ako verujete u legendu koja govori o zamisljanju zelje kada vidite Zvezdu padalicu onda ne propustite priliku da uzivate u sutrasnjoj veceri. Ne zna se tacno kako je to verovanje nastalo. Neki kazu da potice od Ptolomeja, grcko-egipatskog astronoma, astrologa i matematicara koji je verovao da Bogovi u tom trenutku gledaju na Zemlju i uslisuju nase zelje.
Inace, Klaudije Ptolomej je napisao jednu od najcuvenijih knjiga iz oblasti astrologije ,,TETRABIBLOS” poznatu i kao Biblija astrologije. I ako imate zelju da se upoznate bolje sa planetama, aspektima i tumacenjem natalnih karti ja vam ovu knjigu preporucujem da od nje pocnete sa svojim upoznavanjem zvezdanog sveta.
Share: